Manastir Kaona

Manastir Kaona

Manastir Kaona

Ovo je mesto gde je nebo bliže. 
Lep, septembarski, još uvek letnji dan odveo nas je u manastir Kaonu, do veoma lepog, širokog i dubokog, prostranog manastirskog kompleksa – to je prvo što smo primetili. Kao predvorje bajke - na vrhovima dva brežuljka u okviru velikog dvorišta, levo i desno, jedna naspram druge, stajale su dve crkve. Između njih zeleno prostranstvo uredno pokošene trave po kojoj su trčkarala bosonoga deca.

Odmah na ulazu, sa leve strane, čisto bele guske plivale su u svom jezercetu.. Moja mašta ih je svrstala u labudove :) Desno, ka izvoru, tri morke lagano su šetale svoje sivo perje ukrašeno bisernim perlama... U daljini, visoko se uzdizao vodoskok, blago prikrivajući ulaz u polukružnu, uređenu pećinu, za koju smo posle saznali da je napravljena po uzoru na Vitlejemsku. Mostići, drveni stolovi, stolice, letnjikovci, opasani šarenim cvetnim lejama i bogatim bokorima mirisnih raznobojnih ruža, sa žuborom vode, kamenim i drvenim stepenicama koje vode ka prvoj crkvi, stvaraju iluziju ulaska u zamak.. Sobrašica, makete, detalji poput tricikla koji zamenjuje saksiju.. Još pre nego što smo bilo šta duhovno dodirnuli, ovo imanje, oko koga je, kao da ga čuva, rasla bogata šuma, svojom lepotom nas je potpuno očaralo.  
Lepo oslikana crkva čuva mošti više svetitelja. Kao što piše u brošuri o manastiru Kaona „… Svete mošti su neraspadivi ostaci svetiteljskih tela, koji su pokazali čudotvornu moć. Kroz njih Bog čini čuda… Svaki čovek koji svetim moštima priđe sa ljubavlju i verom u Gospoda i koji se iskreno pomoli za ozdravljenje svoje duše i tela, neće ostati neuslišen“.  
Ljubazne gospođe koje pomažu u manastirskoj prodavnici i u manastiru, uopšte, uputile su nas u čari ovog imanja, gde i šta da posetimo pa smo krenuli u obilazak. Počeli smo sa crkvom Svetog Vaskrsenja, na drugom brežuljku, pa preko livada i šumaraka, pored jezera i preko mostića do pećine, stigli smo do izvora svete, lekovite vode, koji je posvećen Istočnom petku i koja ima stalnu temperaturu 11°C.  
Kako je davno rečeno da slika govori više od hiljadu reči, ovoga puta ćemo tu izreku, mislim, kinesku, više poštovati :)
Dodaću samo još to da, pored lepote i neverovatnog osećaja slobode koji nas je obuzeo dok smo šetali od jednog do drugog objekta, hraneći kozice koje su, naravno, mirno pasle, ne plašeći se mnogobrojnih ljudi, veoma jak utisak na nas ostavila je replika Vitlejemske pećine ispred koje je 2000. godine, naš patrijarh Pavle, služio Svetu liturgiju a mene lično, pored svega navedenog, dirnule su pouke iz knjige koju smo tu kupili „Odgovori Svetih otaca na pitanja mirjana“. Iako nam je jednom neko rekao da ti odgovori nisu lično nama namenjeni, da su možda pisani za neku određenu ličnost iz tog vremena, uprkos tome, neke istine su večne, baš kao Bog, kao vera, kao ljubav. Kao reči našeg savremenika Arhimandrita Amvrosija Jurasova, iz ruskog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice u gradu Ivanovo: „Što više budemo davali, to ćemo više i imati. Gospod će nam na nevidljiv način pomagati i poslaće nam još više“. 
Manastir Kaona, rekla bih, mnogo daje.  
 
 
Manastir je, po predanju na ostacima iz XI veka, sa hramom Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila i pripada Eparhiji šabačkoj a više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu Eparhije šabačke: 
 
http://www.eparhija-sabacka.com
 
Kontakt telefon: 015 565 100 

Vreme kada smo mi posetili ovaj manastir: septembar 2018. g. 
 
Kako smo mi išli do manastira Kaona: 

Iako je od Beograda udaljen samo 90ak kilometara, prolazi se kroz naseljena mesta uglavnom dobrim putem, pa poštujući ograničenja, putovanje do manastira traje skoro dva sata. Iz pravca Beograda išli smo ka Obrenovcu pa odatle: Zvečka, Skela, Ušće, Vladimirci, Draginje i Kaona. Putokazi su jasni, dobro obeleženi pa nije teško pronaći ovaj delić Raja na Zemlji. Lakše nego što bi čovek pomislio :) 

Okolina – u blizini su i Šabac, sa planinom Cer i okolnim manastirima kao i Valjevo sa svojim mnogobrojnim divnim selima, kao Brankovina sa kompleksom koji je posvećen čuvenoj Desanki Maksimović i sa manastirima u neposrednoj blizini.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Manastir Ilinje, selo Očage

Manastir Kamenac